SAĞLIKLI BESLENME
Sağlıklı beslenmenin kesin ve net bir cevabı yoktur. "Sağlıklı beslenme" sadece vücudunuzu besleyici ve ihtiyacı olan gıdalarla besleyerek sağlığınıza öncelik vermek anlamına gelir.
Her hasta kendi içinde özel olup kişinin mevcut sağlık koşulları, sosyal, ekonomik, kültürüne, damak zevkine ve ruhsal durumlarına göre beslenme programı düzenlenmeli.
Geldiğimiz noktada ne yediğimiz? nasıl yediğimiz? ne kadar önemliyse aldığımız gıdayı sindirip yararlanma oranımızda o kadar önemli.
Özetle;
Sağlıklı beslenme belirli bir diyet içermez. Aksine, vücudunuzu besin bakımından zengin yiyeceklerle besleyerek sağlığınıza öncelik vermek anlamına gelir.
Sağlıklı beslenmeyi kavramsallaştırdığınızda, ilk düşünceniz kalorilerle ilgili olabilir. Kaloriler önemli olsa da, birincil endişeniz besinlerin içeriği olmalıdır. Bir yemeğin kalorisi yüksek olması sizin için kötü olduğu anlamına gelmez. Tam tersi, bir yiyeceğin kalorisinin düşük olması onu sağlıklı bir seçim yapmaz.
Genel bir kural olarak, çoğunlukla protein, lif, sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller gibi besin maddeleri bakımından yüksek yiyecekler yemeye çalışın. Bu yiyecekler arasında sebzeler, meyveler, fındık, tohumlar, fasulye, yağlı balık, merada otlayan hayvan etleri ve yumurta bulunur.